Geïnvesteerd in de woning van je ex?
Samenwonen en vermogensverschuivingen. Heb je recht op vergoedingsrecht?
Kosten huishouding (en/of rekening)
Als je gaat samenwonen, deel je meer dan een gezamenlijk adres. Je voert namelijk ook een gemeenschappelijke huishouding. Vaak wordt er een en/of bankrekening geopend waarop jullie gezamenlijk geld storten of één van jullie maakt maandelijks een vast bedrag over naar de privé bankrekening van de andere partner. Met deze gelden worden de vaste lasten, zoals huur/ hypotheek, verzekeringen en huishoudkosten voldaan.
Vergoedingsrecht
Als gevolg van betalingen over en weer kunnen vermogensverschuivingen optreden. Je kan immers bijdragen aan een aflossing van de hypotheek van een huis dat alleen op naam van jouw partner staat. Of je betaalt mee aan de verbouwing van de woning of de nieuwe keuken, terwijl je geen eigenaar bent van de woning. Er kan dan een vergoedingsrecht ontstaan.
Maar wat als je uit elkaar gaat?
Als je uit elkaar gaat, wil je deze investeringen vaak terug. Kan dat als er geen afspraken zijn gemaakt in een samenlevingsovereenkomst? Mogelijk zijn stilzwijgende afspraken af te leiden uit de wijze hoe jullie hebben samengewoond. Als dat niet het geval is, zal je moeten aantonen welke investeringen je hebt gedaan en dat er sprake is van bijvoorbeeld ongerechtvaardigde verrijking of onverschuldigde betaling. Ook bestaat er een mogelijkheid om een beroep te doen op redelijkheid en billijkheid.
Je belandt dan in juridisch lastige discussies. Dit kan worden voorkomen door vooraf afspraken te maken in de samenlevingsovereenkomst over investeringen en de terugbetaling daarvan. Dat kan ook gedurende de samenleving. Geïnvesteerd in een woning of is er in jouw woning geïnvesteerd en heb je nog niets op papier geregeld? Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een advies op maat.