Echtscheidingsrecht
MAES advocatuur heeft een volwaardige scheidingspraktijk voor zowel gehuwden, geregistreerd partners als samenwoners. Voor advies en geschillen over de kinderen (zorgregeling- en gezagskwesties) kunt u bij MAES Advocatuur terecht. In het bijzonder richt MAES Advocatuur zich op de financiële aspecten van de scheiding, zoals de verdeling, de afwikkeling huwelijkse voorwaarden en alimentatiekwesties.
Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen en moet er worden verdeeld? Of moeten de huwelijkse voorwaarden of een samenlevingsovereenkomst worden afgewikkeld ? Dan bent u bij MAES Advocatuur aan het goede adres.
MAES Advocatuur heeft een ruime ervaring in de financiële afwikkelingen van een huwelijk, partnerschap of samenleving.
Samen maken wij een vermogensopstelling en bekijken wij welke bezittingen en schulden in de afwikkeling moeten worden betrokken. Daarbij is ook oog voor eventuele vergoedingsrechten als u bijvoorbeeld heeft geïnvesteerd in de woning die op naam van uw ex-partner staat.
Als er een onderneming in de afwikkeling valt, moet deze worden gewaardeerd. MAES Advocatuur heeft hierin een ruime ervaring.
MAES Advocatuur heeft een vast netwerk aan financiële specialisten (fiscalisten, makelaars, accountants, valuators en pensioendeskundigen) die zo nodig kunnen worden ingeschakeld.
Financiële afwikkeling
Gaat u uit elkaar en heeft u met uw ex-partner kinderen? Dan moeten de kosten van de kinderen tussen u beiden worden verdeeld. Dat gaat aan de hand van het vaststellen van een bedrag aan kinderalimentatie. Er wordt gekeken wat het kind vanuit de relatie financieel nodig heeft (behoefte) en op welke wijze de ouders financieel in staat zijn hierin bij te dragen (draagkracht). Het streven is dat het kind er financieel niet op achter uit gaat na de scheiding.
Na (of tijdens) een scheiding kan het voorkomen dat u niet genoeg inkomen heeft om in uw eigen levensonderhoud te voorzien. U heeft dan mogelijk recht op partneralimentatie. Er wordt dan vanuit de welstand van het huwelijk gekeken wat u nodig heeft (behoefte), wat u zelf verdient (verdiencapaciteit) en of uw ex-partner voldoende inkomsten heeft om alimentatie te bepalen (draagkracht).
In kinder- en partneralimentatiekwesties wordt u helder geadviseerd over behoefte en draagkracht en wordt voor u een persoonlijke alimentatieberekening gemaakt. Daarnaast verleent MAES Advocatuur bijstand in alimentatieprocedures.
Kinder- en partneralimentatie
MAES advocatuur heeft speciale aandacht voor de ondernemersproblematiek rondom de scheiding. Er is specialistische kennis in huis ten aanzien van de jaarrekening (rekening-courant, dividend en kasstromen) en waarderingen. MAES Advocatuur kan hierdoor (de partner van) een ondernemer bijstaan in scheidingen waarin een onderneming is betrokken. Zo kan maatwerk worden geleverd ten aanzien van de berekening van alimentaties en kan u worden begeleid in het waarderen van de betrokken onderneming. Ten aanzien van de inkomsten uit onderneming moet worden voorkomen dat deze zowel bij de alimentatie als de verdeling worden meegenomen en er dus dubbel wordt geteld. U kunt een euro immers maar een keer kan uitgeven. Gezien de complexiteit van een ondernemer echtscheiding wordt veelal samengewerkt met een vast netwerk van accountants en valuators.
Ondernemer en echtscheiding
De overlegscheiding is een mooi middel om tot een afwikkeling van het huwelijk te komen. Dat kan in de vorm van een viergesprek. In een viergesprek zitten beide partijen met hun eigen advocaten aan tafel en proberen daar tot (voorlopige) afspraken over de afwikkeling van het huwelijk of de relatie te komen. De aanwezigheid van advocaten geeft (juridische) gelijkwaardigheid aan tafel en emoties worden vaak gefilterd. Daarmee wordt het succes op het maken van afspraken vergroot.
Vervolgens kunnen de gemaakte afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan en een convenant. Partijen houden zo de regie over de scheiding en de gevolgen daarvan. Er is bovendien maatwerk mogelijk. Dat maakt een convenant toekomstbestendig.
Overlegscheiding
Gaat u trouwen? Koopt u als samenwoner samen een huis? Krijgt een kind en wenst u een geregistreerd partnerschap aan te gaan? Dan is het verstandig om vooraf goede afspraken te maken over onder meer de financiën. MAES Advocatuur biedt hiervoor een ‘voorwaarden check’ aan, waarbij wordt gekeken hoe uw (vermogens)positie in een aanstaand huwelijk, partnerschap of samenleving het beste kan worden beschermd. Indien gewenst kan op dit vlak met een notaris worden geschakeld.